Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Ευρωδραχμή» βαφτίζει Το Παράλληλο Χρήμα και το υιοθετεί η Deutsche Bank

Την έκδοση «ευρωδραχμής», προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την εκπαραθύρωσή της από την ευρωζώνη, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ.
Όπως τονίζει ο Μάγερ σε έκθεσή του, η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα «ελληνικού ευρώ» ή «Geuro», που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα με τα οποία θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις της χώρας. Προϋπόθεση γι' αυτό θα αποτελούσε, βέβαια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν και σε μικρότερο βαθμό από τώρα.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Μάγερ, να συνεχιστεί η μεταβίβαση χρημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και όχι για την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών. Στην περίπτωση αυτή, θα έπρεπε να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες στην κατοχή μιας ευρωπαϊκής «bad bank» και να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF).
Θετική παρενέργεια της λύσης αυτής θα ήταν πως όλες οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα τελούσαν υπό την εγγύηση της ευρωζώνης, ενθαρρύνοντας τους καταθέτες να τις επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Deutsche Bank, με την έκδοση των «Geuro» θα αποτρεπόταν αφενός η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, θα προσαρμοζόταν αφετέρου η συναλλαγματική της ισοτιμία.
«Λογικά, θα έχουμε στην αρχή μαζική υποτίμηση», λέει ο Μάγερ στην έκθεσή του. «Mετά θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαμηλότερης ισοτιμίας, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ξαναμπεί πλήρως στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα », συμπληρώνει.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2181505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου